07-11-07

Beleef - Ontdek - Ontmoet

Dit is de titel van de brochure met de Davidsfonds Cultuurreizen die we onlangs in onze brievenbus terugvonden.
Bij het doornemen van deze brochure viel ons oog op blz. 52 - 53. Hier staat de beschrijving van een reis in de categorie 'Wereldreis' naar Ethiopië.

De korte beschrijving bij deze reis :
Historisch en verrassend Afrika
Ethiopië: het land van gigantische verscheidenheid, schoonheid en rijkdom. Hier is de mensheid ontstaan (we gaan Lucy, een van de oudste van onze voorgangers, groeten), hier zien we resten van onbekende voorchristelijke beschavingen, hier, in het land van de Bijbelse koningin Sheba, heeft zich de oudste christelijke beschaving van de wereld ontwikkeld, met haar vroomheid, kleurrijke riten, unieke iconen en fresco's, bevreemdende grottenkerken en kloosters. De landschappelijke contrasten zijn al even groot: afgrondelijke diepten, eindeloze hoogvlakten, de bronnen van de (Blauwe) Nijl en het enorme Tanameer. Mooie steden en fascinerende markten. We maken het allemaal mee. Een reis met niets dan hoogtepunten, waarvan we bovendien wijzer terugkomen.

Voor de geïnteresseerden :
afreisdatum : 08 maart 2008
15 dagen
reissom per persoon : 2745 € (2-persoonskamer), 2950 € (1-persoonskamer)
minimum 15 deelnemers, maximum 21
reisbegeleiding door Gerrit De Vylder

21:04 Gepost door Wendy&Johan in Informatie Ethiopië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-09-07

Millenium in Ethiopië

Deze week was het zover, het millenium is ook ingezet in Ethiopië.

Hoe dat komt?
Ethiopië viert haar millenium-verjaardag op 1e Meskerem 2000, een datum die volgens onze kalender overeenkomt met 12 september. Men heeft 2 verklaringen voor die 7 jaar verschil, namelijk een geschiedkundige en een legende.

Eerst de legende:
Toen de Ethiopiërs het nieuws vernamen over de geboorte van Jezus Christus in Betlehem, besloten ze onmiddellijk een boodschapper te sturen om de juistheid van dit belangrijke nieuws te controleren. In die tijd beschikte men niet over 'snelle communicatiemethodes', en dus moest een boodschapper deze belangrijke missie te voet aanvatten.
De reis heen en terug kostte hem precies 7 jaar en 4 maanden. Zodra het nieuws van Jezus' geboorte werd bevestigd, startte voor de Ethiopiërs-zeven jaar na de rest van de wereld-hun Christelijke tijdperk.

Nu de geschiedenis:
De Ethiopische kalender is de officiële kalender van het land. Hij is opgemaakt naar het voorbeeld van de Juliaanse kalender waarbij een jaar standaard bestaat uit 365 dagen, verdeeld over 12 maanden van 30 dagen en een dertiende maand die 'Puagme' (pygmee) wordt genoemd. Die laatste maand telt slechts 5 dagen (of 6 in een schrikkeljaar).
Ook in Europa bleef de Juliaanse kalender in gebruik tot een stuk in de XVI eeuw. Het was Paus Gregorius XIII die een college wetenschappers de opdracht gaf om een nieuwe kalender op te stellen. Pas dan is Europa overgeschakeld naar de nieuwe kalender die de naam kreeg van de Paus: de Gregoriaanse kalender
(Bron: Ethiobelgium)

16:46 Gepost door Wendy&Johan in Informatie Ethiopië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-06-07

Genieten

Het maandblad Genieten heeft in haar nummer van juni een artikel opgenomen over Ethiopië. In 10 blz. worden veel foto's getoond en meer info gegeven over de diverse kerken, plaatsen met een geschiedenis, ... Maar spijtig genoeg zullen we deze tijdens ons verblijf van een week niet kunnen bezoeken.
Ethiopië is een echt buitenbeentje in Afrika : nooit gekoloniseerd, een eigen geschrift, kalender- en jaartelling.

Betreffende de jaartelling :
Over 3 maand en 7 dagen is het zo ver : het millennium wordt gevierd in Ethiopië. Een speciale website werd hiervoor opgestart : www.ethiopia2000.com

12:58 Gepost door Wendy&Johan in Informatie Ethiopië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-12-06

Op het feestmenu

Met de naderende feestdagen willen we graag nu reeds ons feestmaal met jullie delen : Injera*Iab*Doro Wat*Sega Wat*Kifto*Alecha*Salade «Queen of Sheba»*Dabo Kolo*Tej*Tella

Maar dat zal jullie niet zo veel zeggen, daarom hieronder de vertaling :
Ethiopisch brood*Hüttenkäse met yoghurt*kipstoofschotel*lamsstoofschotel* tartaarsteak*groentestoofschotel*kruidige salade*gebakken snacks* honingwijn*bier

En deze bereidingen zijn op hier terug te vinden : http://www.koffieklets.com/afrika/ethiopie/index.html
Op deze link is ook info terug te vinden over het serveren en het presenteren van een diner in Ethiopië.

18:33 Gepost door Wendy&Johan in Informatie Ethiopië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-11-06

Zou je moeten gezien hebben

In het boek '1000 plekken die je echt gezien moet hebben' zijn 2 plaatsen opgenomen uit Ethiopië (maar er zullen vast meer interessante plekken zijn). Deze zijn : Gondar en Lalibela
Het is niet de bedoeling om hier massa informatie te geven over aardrijkskunde en geschiedenis. Het lijkt ons wel belangrijk om wat meer over Ethiopië te weten vooraleer we afreizen. Dus zullen we hier af en toe wat foto's plaatsen met wat uitleg.

1. Gondar : ook wel kastelenhoofdstad van Afrika genoemd

gondar1gondar2

  

 

 

Hier is ook een belangrijke kerk bewaard gebleven : Debre Birhan Selassie. Deze kerk is beroemd om zijn 17e-eeuwse zolderfresco van tachtig cherubijnengezichtjes.

gondar3

 

 

 

 


 

 

2. Lalibela : mysterieuze onderaardse, ieder uit één rots gehouwen kerken

lalibela1lalibela2


 

 

Met dank aan S. en W. voor de geleverde info.

19:23 Gepost door Wendy&Johan in Informatie Ethiopië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-06

Ethiopisch Nieuwjaar

Een beetje laat, maar toch wel leuk om weten.
Onderstaande info is afkomstig uit een nieuwsbrief van RoH voor kandidaat- adoptieouders :

Op zondag 10 september werd in Ethiopië ouderjaarsavond gevierd. Op maandag 11 september is het de eerste dag van het nieuwe jaar. Dit jaar viert de Ethiopische bevolking het begin van het jaar 1999.

Bijzonder is dat Ethiopië een andere jaartelling kent dan wij, de zogenaamde Juliaanse jaartelling. Volgens de Juliaanse kalender loopt Ethiopië ruim zeven jaar achter op onze Gregoriaanse kalender. Zo loopt het Ethiopische jaar van 11 september tot en met 10 september en worden de 365 dagen verdeeld over 12 maanden van 30 dagen en een dertiende maand van 5 of 6 dagen.

 

Naast deze bijzondere jaartelling heeft Ethiopië ook een andere dagindeling dan de rest van de wereld. Omdat het land aan de evenaar ligt, is de

zonsop- en ondergang elke dag ongeveer om 7.00 uur volgens de Europese klok. Zodra het licht wordt, begint men de uren te tellen. Rond lunchtijd is het 6 uur. Zonsondergang is om 12.00 uur. Daarna begint men weer bij 1. Middernacht is dus om 6 uur.

 

Ook christelijk Ethiopië verwerkte de nieuwe inzichten van de Gregoriaanse kalender. Maar omdat de Ethiopische Kerk al vanaf de vierde eeuw verbonden was aan de Egyptische Koptische Kerk, hielden de Ethiopische bisschoppen de maand- en dagindeling van de Koptische Kerk aan.

18:27 Gepost door Wendy&Johan in Informatie Ethiopië | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |